JOULUSATU OMENOISTA JA PULLEISTA POSSUN KINKUISTA

                                                                                                                                                                                                              Kommentoi artikkeleita tai lähetä sähköpostia lehtotim@gmail.com

Cremosnen kylä sijaitsee Ala-Tatralla noin 800 metrin korkeudella meren pinnasta mitattuna. Kylässä asuu vakituisesti 15 perhettä, mutta suuri joukko vieraita ja sukulaisia saapuu jouluna  piristämään kyläläisten elämää.

Vuoristoniityillä on kasvatettu perinteisesti viljaa niin kyläläisten kuin Cremosnen kommuunin sikalan possujenkin tarpeiseen. Talvisin vuoristoniittyjen jyrkillä rinteillä lasketellaan puuterilumessa, ja sieltä löytyy vieläkin vanhoja vaijerihissilinjoja.

Ennen Joulua kylän sikalassa teurastetaan pullevat possut, joiden kinkut laitetaan isoihin paljuihin suolautumaan. Aaton aattona, runsaan viikon suolauksen jälkeen, kinkut otetaan paljuista ja suuret uunit lämmitetään. Kun kello lyö puolta yötä laitetaan kinkut uuneihin paistumaan.

Kylän miehet kokoontuvat yöllä kylätalolle kinkunvalvojaisiin ja nauttivat hieman omenaviiniä ja tujauksen siitä tislattua aperitiiviä. Rouvilla oli omat valvojaiset: he valmistavat kinkunpainikkeeksi chutneytä ihanan kirpeistä laakson omenista, sipulista, sokerista, viinietikasta ja ripauksesta chiliä. Resepti on kulkenut sukupolvelta toiselle hiljaisena tarinana kertoen onnesta ja kyläyhteisön hyvästä hengestä.

”Chytneyssä tiedetään olevan jokin outo voima – sen nauttiminen varsinkin joulukinkun kanssa tekee ihmisistä suvaistevaisia ja onnellisia.”

Jouluyön hiljaisuudessa, lumisten vuorten keskellä tunnelma on harras ja odottava. Kylän väki käpertyy hetkeksi peittojen alle nukkumaan. Auringon värjätessä talvisen aamutaivaan väki herää ihaniin tuoksuihin. On jouluaatto ja isännät ottavat perinteitä vaalien kinkut uunista, teroittavat veitsensä ja leikkaavat possuherkuista ensimmäiset maistipalat. Emännän aukaisevat chytney-purkkinsa ja tarjoavat kirpeää herkkua kinkunpalojen painikkeeksi.

Niin monesti lausutaan ylistäviä sanoja menneen vuoden saavutuksille – possut olivat saaneet tänäkin vuonna hyvää viljaa syödäkseen  ja omenapuut emäntien rakkautta ja huolenpitoa.  

Näin on syntynyt pyhä liitto omenan ja possunkinkun välille.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s