JOULUKINKKU – sukkaan vedetty, vettä vuotava mutta niin herkullinen!

verkko

Hyvinhän sen joulukinkun paistaminen sujui – meillä on uusi AEG:n uuni, jossa on integroitu paistomittari. Ei muuta kuin piikki lihaan, johdon toinen pää uunin seinään, ja kinkun sisälämpötila näkyy näytössä.  Hälytys tuli, kun kinkun sisälämpötila oli noussut 77 asteeseen.

Otin kinkun pois uunista, mutta en vienyt parvekkeelle vaan annoin lämmön tasaantua tiskipöydällä. En osaa ottaa kantaa paistopussin puolesta tai vastaan – ehkä pahinta sen käytössä on se, että kinkun ympärillä oleva  ”sukka”  ottaa kovemmin kiinni nahkaan ja lihaan.  Ja kaikki possusta valuva neste valuu sen pohjalle.

Joulukinkku – sukkaan vedetty ja vettä vuotava.  Tässä kaikki ainekset  ”soittaa pieleen”, niin kävi minulle yhdellä keikalla. Katso jos korvasi kestää!

Sukan poistamisessa on aina haasteensa – jos sitä yrittää poistaa kun kinkku on kuuma, lähtee nahka ja silava melko varmasti matkaan. Kylmänä sen poistaminen käy paremmin, vaikka silloinkin se on yhtä tuskaa. Ilmeisesti paistopussi ei tee hyvää kinkun silavalle ja nahalle – niistä tulee kumman vetisiä ja tahmeita. Ensi kerralla paistan kinkun ilman paistopussia!

Verkon poistamisesta on netissä kovaakin keskustelua,  ja joku väittää jopa syöneensä sen siinä sivussa. Hilpeän asiallisen asiatonta keskustelua aiheesta on täällä.  Tuolla jutun alussa on kuva vasta paistetusta kinkkurullasta (kuva Kotilieden sivuilta www.kotiliesi.fi) Sukka rullan ympärillä pitää paistoksen kasassa ennen paistamista ja paiston aikana, siis aivan tarpeellinen juttu.

Tein paistopussiin reiän, ja valutin pohjalle kertyneen nesteen vanhoihin piimäpurkkeihin (sitä ei kannata laskea viemäriin, sillä se tukkii sen melko varmasti). Nestettä kertyi yhteensä lähes kaksi litraa.  Seitsemän kilon kinkku siis laihtui tässä prosessissa aika lailla.

Mutta, mutta……kun maistoimme tätä juhlapöydän kunkkua juuri äsken (eli puolen yön maistajaiset), oli se maultaan aivan uskomattoman hyvää  ja  juuri sopivan kypsää. Siis lopputulos on kaikesta huolimatta todella onnistunut!!

Ensi vuonna aion järjestää tämän juhlakalun kanssa kunnioittavamman kohtaamisen. Ostan tuoreen kinkun, pilkon sen anatomisesti sopivan kokoisiin osiin, sidon sen oikeaoppisesti puuvillalangalla kokoon, pintasuolaan sen pytyssä ajan kanssa ja paistan ilman paistopussia. Palataanko ensi vuonna asiaan, ja aloitetaan kinkkuprojekti jo kahta-kolmea viikkoa ennen joulua. Tällä kertaahan se alkoi viikko sitten keskiviikkona, ja kesti siis tasan viikon.

Herkullista Joulua kaikille, ja kiitos että luit blogiani.

 

 

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”JOULUKINKKU – sukkaan vedetty, vettä vuotava mutta niin herkullinen!

  1. Paluuviite: Kyläkauppiaalta kinkun paisto-ohje – tee se taidolla ja kunnioituksella « Kyläkauppa on avattu verkossa, tervetuloa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s