LAMPAAN MARINOINTI KAHVISSA – PRESIDENTILLINEN MAKU!

 

kahvimarinoitua_lammasta

Lähikaupassamme syntyi varsinainen menestystuote: sulatimme pakasteesta otetut lampaanpaistit monen päivän ajan lihajäähdyttämössä lähes nolla-asteessa. Kun ne olivat kauttaaltaan sulaneet keitimme vahvat kahvit, pistelimme viiltoja lihaan ja piilotimme niihin valkosipulikynnen viipaleita. Hieroimme lihan pintaan reilusti karkeaa suolaa, laitoimme lampaanviulut astioihin ja kaadoimme kahvit päälle! (niin että peittyvät) Monet asiakkaamme olivat aivan innoissaan tästä tuotteesta, ja ostivat niitä joka pääsiäisenä….

Siis hitaasti edeten, lammaspaistin valmistusohje: Tee ensin lampaanpaistiin pieniä viiltoja (n. 1 cm syviä). Laita niihin valkosipulisuikaleita, kokonaiset kynnet ovat liian isoja. Hiero pintaan runsaasti (ei liikaa) karkeaa suolaa. Keitä pannullinen kohtuullisen vahvaa Presidentti-kahvia  ja kaada se sopivaan astiaan, jossa lammas jo odottaakin kylpyvalmiina. Laita astia jääkaappiin yöksi, ja aamulla se onkin jo valmis paistettavaksi. Googleta paisto-ohjeet tai katso TÄÄLTÄ. Paistaa voit näinkin:

 • Paista paisti ensin 225 asteessa 10 minuuttia, jolloin saat paistiin kauniin värin. Laske uunin lämpötila 125 asteeseen. Kypsennä paistia tässä lämmössä 2-3 tuntia, kunnes lämpömittari näyttää 70 astetta. Paistoaika vaihtelee paistin koon, muodon ja luullisuuden mukaan. 70 asteessa liha on mehevää ja sisältä vaaleanpunaista. Jos haluat kypsemmän paistin, anna lämpötilan nousta 75 asteeseen, mutta ei yhtään sen yli. Valele paistia paistamisen aikana pannulla olevalla liemellä.
 • Paista 225-asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää 65 astetta. Peitä lihat foliolla ja anna lämmön tasaantua kymmenen minuuttiaennen leikkaamista, jotta lihaneste ei valu leikatessa. Leikkaa liha poikkisyin ohuiksi viipaleiksi kuumalle tarjoiluvadille ja valele paistoastiaan jäänyt liemi päälle.
 • Pidä huoneenlämmössä 2 tuntia. Työnnä paistomittari paistin vahvimpaan kohtaan. Kypsennä 150-asteisessa uunissa reilut kaksi tuntia. Valele kypsennyksen aikana useita kertoja. Ota paisti uunista, kun mittari näyttää haluamaasi lukemaa. Liha on punertavaa, kun mittari näyttää 65-75 astetta. Täysin kypsää se on 82-asteisena. Peitä paisti alumiinifoliolla ja anna vetäytyä 10-15 minuuttia. Vasta sitten poista paistomittari.

On muuten hyvää – lampaan maku peittyy sopivasti kahvin aromiin.

Lampaanpaistin valmistamisesta saa todella mahtavaa taidettakin!  Sulata aina paisti rauhassa ja kunnolla jääkaapissa. Sitten huuhtele se hyvin juoksevalla vedellä ja kuivaa talouspaperilla. Luullisen paistin leikkaat terävällä veitsellä luuttomaksi, luuttomaksi leikatun leikkaat yläpuolelta auki kalvoa myöten, joka päättyy putkiluun reikään. Näin sinulla on pöydällä kaikki paistit siististi  ”levynä”:  sisäpaisti (murein ja kannattaa paistaa erikseen), kinnerpaisti (kaikkein jänteisin ja hankalin kypsytettävä), ulkopaisti sekä kulmapaisti. Näistä aineksista voit oikeastaan tehdä mitä vain, tällä kertaa siis lampaanpaisti-rullan.

Katso kuvia ja klikkaa ne isommiksi!  Niistä saat selville, miten temppu tehdään.

koko_paisti paisti_halkaistu paistit_irroitettu1

 1. kokonainen sulatettu lampaanpaisti
 2. paisti avattuna kalvoa myöten
 3. vasemmalta alkaen sisäpaisti, kinnerpaisti, ulkopaisti  ja kulmapaisti

rakennussarja valkosipuli_viillot liharullan_alku

 1. ”rakennussarja” : paistit, valkosipulin kynnet ja kalastajanlankaa (sitomiseen)
 2. valkosipulin kynnen palasia upotetaan viiltoihin
 3. sisäpaisti saa jää yksikseen, muista paisteista tehdään rulla

ensimmainen_sidos valmis_rulla suolaus

 1. paistit sidotaan rullaksi kalastajalangalla
 2. valmis rulla
 3. rulla sopivaan astiaan ja päälle runsaasti karkeaa suolaa

lammas_ui_kahvissa1

Valmiit tuotokset marinoitumassa kahvissa (keväinen metsä kuvastuu pinnasta)

 

UUDET KUJEET PÄÄSIÄISENÄ 2010

Taas eksyin kaupan pakastealtaalle (tällä kertaa K-kaupan) ja ostin luuttoman Uuden-Seelannin lampaanpaistin. Hinta oli 4,95€/kg eli ei kovinkaan paljon. Paisti jääkaappiin sulamaan pariksi yöksi ja sitten keittiön tiskipöydälle käsittelyyn.

Affco on muuten uusiseelantilainen lihafirma, joka käsittelee vuosittain 150 ooo tonnia naudan-ja lampaanlihaa vuodessa, se on perustettu 1904  ja lihaa viedään 74 maahan, joten aika vakuuttavalta vaikuttaa. Ensimmäisenä tietysti avasin vacumpakkauksen ja valutin veden/veren pois ja huuhdoin paistin juoksevalla vedellä.

Tällä kertaa lampaani oli elänyt ja syönyt runsailla laitumilla ja rasvaa oli kertynyt myös pakaroille. Otin terävän veitsen ja  ”siistin”  paistin turhasta rasvasta. Sitä kertyi noin 200g.

Paisti kannattaa avata. Se on vielä kiinni paistien välistä kalvoilla, koska luut on poistettu putkeen. Auki leikattuun paistiin on helppo leikatu pienen pieniä viiltoja ja laittaa niihin ohuita valkosipulisuikaleita. Sen jälkeen pinnalle voi ripotella karkeaa suolaa sopiva määrä.

Paisti sidotaan kokoon puuvillalangalla (kalastajanlanka). Pyöritetään lanka paistin ympäri poikittain ja kerran pari pitkittäin.

Lopuksi paisti laitetaan sopivalle lautaselle ja pinnalle hierotaan karkeaa suolaa. Sitten jääkaappiin suolautumaan. Illalla laitan tämän kahviin uimaan yöksi.

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”LAMPAAN MARINOINTI KAHVISSA – PRESIDENTILLINEN MAKU!

 1. Paluuviite: Lampaanpaistin marinointi kahvissa – tavoistaan ei pääse eroon « URBAANI KYLÄKAUPPIAS AVASI KAUPAN NETISSÄ.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s